Vinárstvo STREKOV
Dátum založenia: rok 2002
Zakladatelia firmy: Zsolt Sütő a Tibor Melecsky
Ciele firmy:
- vyrábať terroirové vína z hrozna vlastných vinohradov s biologickou ochranou bez prídavných látok – bez síry
- dokončiť výsadbu vinohradov do 12 ha
- vybudovať pivničné hospodárstvo s kapacitou do 60 000 fliaš / dobudovať pivnicu, skladové priestory /
- vyrobiť vlastné sudy
Produkcia 2009: 30 000 fliaš
Zdroj suroviny: vlastné vinohrady a PD Strekov
Pivničné priestory firmy sa nachádzajú v centre obce Strekov pod starou sýpkou. Na prízemí sýpky sú priestory na prvotné spracovanie hrozna a na plnenie do fliaš, v podkroví degustačná miestnosť. Výrobná kapacita 60 000 fliaš, kapacita degustačnej miestnosti 45 osôb.
Tradicionálne – prírode verné víno
- vzniká iba v bezprostrednom spolužití s človekom a v úzkom spojení s prírodou , jeho kolískou.
tj. iba dokonalou vinohradníckou prácou bez používania chemických prípravkov pri ochrane vinohradov.
Všetky svoje vinohrady ošetrujeme biologicky. Nie je možné predsa vyrábať s čistou dušou víno a súčasne ničiť jeho kolísko. Musíme dbať na rovnováhu v prírode a nesmieme podriadiť vinohrady svojmu jedinému zámeru za každú cenu. Musíme brať ohľad na všetko živé nachádzajúce sa v našom okolí. Snažíme sa nájsť rovnováhu spolubytia človeka s prírodou a s Bohom.
-vzniká iba prirodzeným zrodením vína
t.j. bez použitia selektovaných kvasinek, enzýmov a prídavných látok.
Nesmieme sa hrať na Boha. Maximum, čo môžeme urobiť, je zabezpečiť podmienky pre prácu prírody tj. pre prácu kvasinek v prírode. Víno už tisíce rokov vzniká bez zbytočného ovplyvňovania človekom. Len keď nie je technologickými zásahmi uniformizované, len vtedy nesie neskreslené informácie – tú veľa spomínanú pravdu vo víne. Vinár pri tom nesmie byť výrobcom vína, ale len „pastierom kvasinek“. Nesmie znásilňovať víno pridávaním cudzích látok alebo odoberaním súčastí vína za účelom vyhovieť svojím požiadavkám, požiadavkám trhu či iným nedôležitým faktorom života .
Naším cieľom je ukázať bohatosť strekovského terroiru vo vínach bez konzervačných látok z biologicky čisto dopestovaného hrozna tradičných odrôd .